17 Mar 2009

Birisi Çilekli Tart mı dedi yoksa??

Cumartesi günü bizim evde yapılanları anlatmak amma uzun sürecek bir işmiş. Yaz yaz bitmiyor, düşünüyorum ben bunları nasıl aynı günde yapmışım diye.

Öncelikle şuna açıklık getirelim, ben bir tart delisiyim, Fransa'ya gittiğimde en büyük zevkim mahalle arası herhangi bir pastanede bile muazzam lezzetli yapmayı başardıkları çilekli tartlardan yemek. Bu yüzden en büyük hedeflerimden biri de onlar gibi bir tat yakalayabilmek, çünkü İstanbul'da pek çok yerde kendimce lezzet testleri yapmış olmama rağmen, kanımca hiçbir yerde Fransa'daki lezzeti yakalayamıyorlar. Evet evet bence de çok üzücü.

Herneyse, gelelim benim tarifimin faydalarına, bir kere has ve has bir fransız tarifinden esinlenerek yerli sisteme ve malzemelere uyarlanmış, ayrıca denenmiş ve onanmıştır. Lezzet olarak harika, görüntü de fena sayılmaz. Benim gibi turta delisiyseniz bence yapın, deneyin ve görün. Tek tavsiyem bütün adımlara uymanız, sonra bana gelip neden yumuşak oldu, neden kesemedim, neden dağıldı demeyin :) Ama merak etmeyin sorularınız için her zaman buradayım. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.


Çilekli Tart tarifi:

Badem kreması için:

140 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
140 gr toz şeker
2 yumurta
140 gr toz halinde badem
1 paket şekerli vanilin
15 gr arzu ederseniz Rom veya benim yaptığım gibi Rom esansı

Pasta kreması için:

4 yumurta
105 gr pudra şeker
Yarım paket şekerli vanilin
50 gr un
500 gr süt
15 gr arzu ederseniz Rom veya benim yaptığım gibi Rom esansı

Hamur için:

250 gr un
0,5 gr yani bir çimdik tuz
150 gr tereyağı
100 gr toz şeker
1 paket şekerli vanilin
1 yumurta

Üzeri için:

0,5 kg çilek
Yarım paket çilekli jöle

Pasta kremasını hazırlayalım...

Büyük bir kaseye, yumurta ve şekeri koyup hafif köpürene kadar çırpın. İçine süt, vanilya ve unu da ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Hepsini tabanı yapışmayan bir kaba aktarıp orta ateşte karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ateşten alın. Tüm üst yüzeyine tabaka oluşmaması için şeffaf folyoyu kremanın üzerine değecek şekilde kapatıp buzdolabında soğutun.

Badem kremasını hazırlayalım...

Yumuşak yağı küçük küpler haline getirin, büyük bir kaba koyun, şekeri ekleyin. Mikser ile krem kıvamına gelene kadar ikisini çırpın. Yumurtalardan birini ekleyip 60 saniye daha çırpın. İkinci yumurtayı ekleyip yine 60 saniye çırpın. Vanilya, Rom ve badem tozunu da ekleyerek hepsini karıştırmaya devam edin. Kullanım sırası gelene kadar buzdolabında üzeri folyolu şekilde saklayın.

Hamuru hazırlayalım...

Un ile beraber tuzu pütür kalmaması için süzgeçten geçirin. Tezgahta ortasına un kalmayacak şekilde boşluk bırakıp yumuşamış yağı yerleştirin, üzerine şekeri ve vanilyayı serpin. Unu ellemeden yağı ve üzerine koyduğunuz malzemeleri yoğurun. Yoğun ve sert bir kalıp elde edeceksiniz. Bu yağ hamurunun yanına yumurtayı ekleyin ve yoğurun. Bu sefer yumuşak/cıvık bir hamur olacak. Şimdi artık unu da yanlardan alarak hamura unu yedirmeye başlayabiliriz. Hamuru bütünleştirirken tezgaha doğru bastırın, ittirin ve düzleştirin. Sürekli yoğurmayın çünkü hamurun esnek hale gelmesini istemiyoruz.
Hamurunuz sıkı ve dağılmayan bir hale gelene kadar bu işlemi yapın. Folyoya sarıp hamurunuzu 30 dk buzdolabında dinlendirin.

Hamuru açalım...

Hamuru bolcana unla kaplanmış bir tezgahta ileri geri merdane hareketleri ile yaklaşık yarım santimetre kalınlığında açın. Bu aşamada;
Hamurunuz yapışıyorsa, çalıştığınız zemin kirli olabilir.
Hamurunuz dağılıyorsa, fazla un eklemişsinizdir.

Turta kalıbınızı tereyağı parçası ile iyice yağlayıp, açtığınız hamuru merdane yardımıya kalıba taşıyın ve yerleştirin. Kenarlarındaki fazla hamurları temizledikten sonra, parmaklarınızla yuvarlayın, güzelce şekil verin. Hamurun üzerine çatallın ucuyla delikler açın.

Hamurun üzerine buzdolabında bekletmekte olduğunuz badem tozunu da bir kat halinde kaşık veya spatula ile sürüp. Kalıbınızı fırında 170-180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. Badem katmanının kıtır ve pembeleşmiş gözükmesi gerekiyor.

Fırından çıkardığınız kalıbın iyice soğumasını bekleyin, böylece hamurun, üzerine süreceğiniz pasta kremasının veya çileklerin nemini emmesine engel olmuş olacaksınız. Soğuma işleminden sonra, pasta kremasını sürün ve dört parçaya böldüğünüz çilekleri çevreden ortaya doğru küçülen halkalar halinde dizin.

Diğer yandan yarım paket çilekli jöleyi paketin üzerinde yazan talimatlara uygun hazırlayın, tezgahta hafif soğumasını bekleyin. Yavaş yavaş koyulaşacaktır, böylece yine hamura zarar vermemiş olacaksınız. Katılaşmaya başlayan jöleyi çilekli bölgeye yayın, ve taa taaaaaaaaa, harika bir çilekli tart :)

Eğer çilek yoksa, evinizdeki herhangi bir meyva veya birçok meyve çeşidi ile de tartı hazırlayabilirsiniz. Rengin uyumlu olması açısından da Dr.Oetker’in sattığı Tart Jölesi veya muzlu jöle kullanabilirsiniz.

Biliyorum biraz meşakatli, ama inanın sonunda oluşan görüntüyü seyretmek büyük keyif, tartın kendisini yemekse tam bir ziyafet oluyor.

0 tavşan zıpladı:

Related Posts with Thumbnails
 
designed by GeCe personal usage for Mutlu Dükkan