16 Mar 2009

Cheesecake yaptık yedik bitti :)

Haftasonu gelen misafirlerim için iki tane özel tatlımdan da yaptım, birincisi cheesecake, ikincisi çilekli turta, anlatmaya ilkinden başlıyorum.

Biz ailecek yaklaşık 2 yıl Ürdün'de yaşadık. Bu ufacık ülke İngiliz sömürgesinde uzun seneler geçirdiği için İngiliz kültürüne ait çeşitli kalıntılar taşımakta. Bunun örneklerinden biri de cheesecakeleri. Amman şehrinin neredeyse tüm küçüklü büyüklü pastanelerinde cheesecake satılırdı, dolayısıyla bu pasta ile tanışmam 90'lı yıllara dayanır. Annem o zamanlar Amman'da yaşayan arkadaşlarından bu pastanın orijinal tarifini almış, ve ben de halen bunu evimde yapmaya devam ediyorum.

Aslında cheesecake yapmak oldukça kolay, ama bunu yapmak için bolcana vaktiniz bir de biraz hassas davranmanız gerekiyor.

Cheesecake tarifi:

Tabanı için:

1,5 paket Eti Petibör bisküvi
75 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 çay kaşığı tarçın

Kreması için:

4 yumurta
1 küçük tek kişilik yoğurtlardan
1 paket krema
1,5 kutu labne (light olmasın)
yarım su bardağı şeker
yarım limon suyu
tam bir limonun kabuklarının rendesi

Sosu için:

2 su bardağı dondurulmuş frambuaz
yarım su bardağı şeker
1/4 paket çilekli jöle

Cheesecake tabanını hazırlamak için pötibörleri büyük parça kalmayana kadar rondodan geçirin, bisküviler mümkün olduğunca toz halini alsın. Bunun içine yumuşamış tereyağını ve tarçını da ekleyip elinizle bisküviler iyice tereyağını içine çekene kadar mıncıklayın {bu kelime korkunç ama şartlar bunu gerektiriyor:) }. Ardından kelepçeli bir tart kalıbınının düz tabanını yerleştirerek, kalıba bu karışımı dökün. Bu kalıplar artık Paşabahçe veya Carrefour gibi yerlerde dahi satılıyor, bulmanız çok kolay. Arzu ederseniz, kalıbınız eskimesin diye, kelepçeyi kapatmadan önce tabana folyo yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Kalıba döktüğünüz tozumsu karışımı tabanı düz bir tür kase veya bardakla sıkıştırıp kenarlara da çıkıntı yapın. Zeminin ve kenarların iyice düz ve sıkışmış olduğundan emin olun. Bu şekilde kabınızı 150 derece ısıda üzeri kızarıncaya kadar fırında tutun. Çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.

Bu arada bir karıştırma kabında, yumurta ve şekeri iyice köpürünceye kadar 3-5 dk çırpın, içine diğer tüm malzemeleri de katıp homojen bir karışım oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Karışımda pütür kalmaması gerekiyor. Kaptaki tüm malzemeyi yavaşça soğumuş tabanınıza dökün. Dikkatli şekilde fırına yerleştirin, yine 150-160 derecede 40 dakika veya biraz daha fazla üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Piştiğini aynen kek gibi kürdan batırarak da anlayabilirsiniz. Fırından çıkartıp iyice soğuyana kadar dinlendirin.
Kekiniz dinlenirken, frambuazlarınızı rondoda çözülmelerini beklemeden parçalayın, jöle paketinizin 1/4'ünü pakette yazan talimatlara uygun hazırlayın, frambuazlara ekleyin, şekeri de katıp ocakta karıştırarak hafif koyulaşana kadar pişirin. Ara ara karıştırarak soğumasını bekleyin. İyice soğumuş olan cheesecake'in üzerine soğumuş olan frambuaz karışımını dökün ve buzdolabına yerleştirin. Ve işte mucizevi, harika, lezzetli mi lezzetli, pastanelerdekinden hafif cheesecake'iniz hazır :))

Afiyet olsun :)

0 tavşan zıpladı:

Related Posts with Thumbnails
 
designed by GeCe personal usage for Mutlu Dükkan