Biz ailecek yaklaşık 2 yıl Ürdün'de yaşadık. Bu ufacık ülke İngiliz sömürgesinde uzun seneler geçirdiği için İngiliz kültürüne ait çeşitli kalıntılar taşımakta. Bunun örneklerinden biri de cheesecakeleri. Amman şehrinin neredeyse tüm küçüklü büyüklü pastanelerinde cheesecake satılırdı, dolayısıyla bu pasta ile tanışmam 90'lı yıllara dayanır. Annem o zamanlar Amman'da yaşayan arkadaşlarından bu pastanın orijinal tarifini almış, ve ben de halen bunu evimde yapmaya devam ediyorum.
Aslında cheesecake yapmak oldukça kolay, ama bunu yapmak için bolcana vaktiniz bir de biraz hassas davranmanız gerekiyor.
Cheesecake tarifi:
Tabanı için:
1,5 paket Eti Petibör bisküvi
75 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
Kreması için:
4 yumurta
1 küçük tek kişilik yoğurtlardan
1 paket krema
1,5 kutu labne (light olmasın)
yarım su bardağı şeker
yarım limon suyu
tam bir limonun kabuklarının rendesi
Sosu için:
2 su bardağı dondurulmuş frambuaz
yarım su bardağı şeker
1/4 paket çilekli jöle
Cheesecake tabanını hazırlamak için pötibörleri büyük parça kalmayana kadar rondodan geçirin, bisküviler mümkün olduğunca toz halini alsın. Bunun içine yumuşamış tereyağını ve tarçını da ekleyip elinizle bisküviler iyice tereyağını içine çekene kadar mıncıklayın {bu kelime korkunç ama şartlar bunu gerektiriyor:) }. Ardından kelepçeli bir tart kalıbınının düz tabanını yerleştirerek, kalıba bu karışımı dökün. Bu kalıplar artık Paşabahçe veya Carrefour gibi yerlerde dahi satılıyor, bulmanız çok kolay. Arzu ederseniz, kalıbınız eskimesin diye, kelepçeyi kapatmadan önce tabana folyo yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Kalıba döktüğünüz tozumsu karışımı tabanı düz bir tür kase veya bardakla sıkıştırıp kenarlara da çıkıntı yapın. Zeminin ve kenarların iyice düz ve sıkışmış olduğundan emin olun. Bu şekilde kabınızı 150 derece ısıda üzeri kızarıncaya kadar fırında tutun. Çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.
Afiyet olsun :)
0 tavşan zıpladı:
Yorum Gönder