15 Mar 2009

Merhaba dükkanım

Merhabalar, blog dünyasına yeni katılan birisi olarak cok heyecanlıyım. Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki kendimi çok geç kalmış hissediyorum. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan kendilerini, hayatlarını, zevklerini ve hobilerini bu zevkli yolla anlatiyorken, ben daha çok yeniyim. Ama eminim bu benim umudumu kırmayacak :)

Hakkımda kısmında yazdığı gibi, çok meraklı bir insanım, bu blogu kurmaktaki amacım, yeni adım attığım kurabiye dünyamı anlatmak, yaptıklarımı paylaşmak. Kısa ama çok yönlü ufak bir kurabiye kursuna katıldıktan sonra, bu konuda kendimi geliştirmeye karar verdim. Gençliğimden beri hazırlamaya ve pişirmeye bayıldığım tatlıları ve yeni projelerimi sizinle paylaşıp, kendimi geliştirme sürecinde mümkün olduğunca herşeyi yazıya dökeceğim.

Katıldığım kurabiye kursu sabah saat 10.00'da başlayıp yaklaşık 17:00'de bitti. Bu kadar kısa sürede şeker hamuru ile süslenen kurabiyeler hakkında bu kadar çok şey öğrendiğime inanamadım. Biraz göz ve el zevkiniz varsa neler neler yaratabileceğinize inanamazsınız. O gün bu gündür kurabiye ile yatıp kurabiye ile kalkıyorum. Bu konuda uzmanlaşmış kişilerin bloglarını okurken de aynı hisleri görüyorum, bu gerçekten tanımlaması zor bir keyif. Düşünebiliyor musunuz, çocukken annelerimizin bize minik hayvancıklar yapalım diye verdikleri oyun hamuruna benzeyen bir hamurla harika lezzetler yaratıyorsunuz. Bundan daha güzel ne olabilir? :)

Yeni yeni kendimi geliştiriyorken, ve çalışıyor olmam sebebiyle buna az zaman ayırabiliyorken, haftasonu ağırladığım 17 kişilik misafir gurubu kendimi sınamam için büyük bir fırsattı. Herkese özel kurabiyeler yaratmaya karar verdim ve şeker hamuruna ek olarak internetten araştırdığım royal icing tarifleri ile her bir kurabiyeye isim yazdım. Tabii ki çok yoruldum, ama emin olun hepsini bitirdikten sonra onları oturup seyretmek tüm yorgunluğumu üzerimden atmamı sağladı.

İsim yazdığım kurabiyerin yanı sıra, 17 kişiyi tatmin etmesi için ayrıca yine aynı renklerden, beyaz ve pembe kombinaysonu ile ortası şeker hamurlu daha sade kuarbiyeler hazırladım. Her bir kurabiyeyi tamamladıktan sonra daha da hızlandığımı ve uzmanlaştığımı hissettim.

Bu kurabiyeleri özellikle davete katılamayan ve evde anneannelere bir süreliğine bırakılmış çocuklara götürülmek üzere yaptım. Nitekim çay saatinin bitiminde bir tane bile kalmamıştı :) Anneler çocuklarının neler isteyebileceğini hemen farkediyorlar :)

Kurabiye Tarifi :

1 yumurta (oda sıcaklığında)
125 gr pudra şekeri
3 buçuk bardak un
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı şekerli vanilya
1 çay bardağı mısır nişastası

Öncelik sırası olmaksızın, tümünü güzelce karıp, unu gerekirse sonunda biraz bırakın. Hamurun sertlik durumuna göre son kalan unu ekleyerek hazırlayın. Hamurun kıvamı çok önemli, bittiğinde iki parmağınızla sıkın, yapışkan olmaması gerekiyor. Hamuru vaktiniz varsa buzdolabında 1 saat dinlendirin, yoksa 15 dakika da sorun olmayacaktır. Aklınızda bulunsun, bu hamur dolapta üzeri şeffaf folyo kaplı 2-3 gün bekletilebiliyor. Çıkardığınızda taş kesilmiş olsa da, elinizde yoğurunca tereyağı hemen hamurun yeniden kıvama gelip yumuşamasını sağlıyor. Yani benim gibi ne olmuş bu hamura deyip şok geçirmenize gerek yok :)

Bu kadar anlattıktan sonra, hamuru önceden ısıtılmış fırında 17o derecede 15 dakika civarında üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişirmeniz gerektiğini de söylemeliyim :) Çıkınca soğumasını bekleyip şeker hamuru ile süslemeniz kafi. Bir başka gün sizlere süslemenin püf noktalarını da yazacağım.

Son olarak royal icing tarifi

1 adet yumurta akı
120 gr pudra şekeri
2-3 damla limon

Hepsini hızlı mikserde uzunca süre çırpın, sonunda oluşan karışımdan kaşıkla alıp damlattığınızda kaptaki geniş kütlenin damlayı içinde hemen almaması gerekiyor. Eğer tüple yazdığınız yazılar dağılıyorsa anlayın ki daha çırpmanız lazım.

5 tavşan zıpladı:

murat dedi ki...

Efendiiim, tükkaniniz hayırlı olsun Zeynep Haniiim. Reader'imiza ekliyoruz sizi, maksat ayagimiz alissin :)

Zeynep - Mutlu Dükkan dedi ki...

Cok cok tesekkur ederis efenim, umarim ben burada bol bol yazdikca siz de bol bol ugrayacaksiniz :)

Dilek dedi ki...

daha yemedim ama peşindeyim kurabiyelerinin,ikimiz ortak paydasının doğumunda Batu'dan sonra en çok konuşulacak olanların kurabiyelerinin, profesyonelliğin ve sevimliliğin olacağını düşünüyorum.Malzeme alışverişindeki titizliğini ve gözlerindeki ışıltıyı gördükten sonra o ışıltının da cookielerde de yer alacağını anladım.Kurabiyelerini, cupcakelerini, el yapımı herşeyini heyecanla bekliyorum "Blondinchen" :)

Zeynep - Mutlu Dükkan dedi ki...

Dilekoşşcummm cok tatlısın, Sıla'ya söyleye söyleye bir hal oluyorum Dilek çok şeker beni hep motive ediyor diye. Cidden çok teşekkürler :) Sen ne zaman kurabik istersen haber ver hemen yapar gönderirim :) muck sanaa...

Rumeysa dedi ki...

tümmmm dükkanı baştan sona gezdim.. bazen ağzım sulandı ama sabrettim..:) heycanlandım değişik fikirleri gördükçe.. niye daha önce görmemişim ki burayı dedim kendimce... iyi ki yazmışsınız,burdaymışsınız.. :)

sevgiler..

Related Posts with Thumbnails
 
designed by GeCe personal usage for Mutlu Dükkan